Vapaa-aika ja harrastukset

PE 500 on leikkuulautamuovi

PE 500 muovin kysyntä kasvaa keväällä ja jatkuu myöhälle syksyyn. Yksi muovin suosituimmista käyttökohteista kesää lähestyttäessä on kalan perkaus-/ fileerauslauta. Mittatilauskaupan puolelta on mahdollista tilata haluamansa kokoinen leikkuulauta, johon mahtuu tarvittaessa vaikkapa metrin mittainen hauki.

PE 500 eli polyeteenimuovi on elintarvikekelpoinen ja yleisesti leikkuulaudoissa käytetty materiaali, jota käytetään mm. ammattilaiskeittiöissä. Muovisen leikkuulaudan ehdoton etu puiseen lautaan verrattuna on sen helppohoitoisuus. Se on kätevä pestä puhtaaksi astianpesukoneessa, missä lämpötila tehostaa sen puhdistumista. Evira ohjeistaa käyttämään ruoanlaitossa muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle olisi oma leikkuualustansa. Puiset laudat soveltuvat parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esim. leivälle, kun taas elintarviketeollisuudessa käytetään yksinomaan muovisia leikkuulautoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä.

mittatilaus leikkuulauta hirviporukallaleikkuulaudan pesu

Suuren leikkuulaudan pesu onnistuu nopeasti ja helposti käsinkin.                                                                                                         Syksyllä leikkuulaudat käyvät kaupaksi hirvenmetsästys porukoille lihan paloitteluun.

Natural eli luonnonvalkoinen on standardi väri leikkuulaudoissa, mutta myös värillisille levyille – musta, vihreä, punainen, keltainen, sininen ja ruskea – on jonkin verran kysyntää. Erityisesti suurkeittiöissä leikkuulautojen väreillä on suuri merkitys – jokaiselle tuoteryhmälle on ennakkoon sovittu oma värinsä. Pieniä eroja voi värikoodauksien kohdalla olla, mutta yleisin jako lienee, että sininen lauta kalalle, punainen lihalle, keltainen kanalle, vihreä vihanneksille/kasviksille sekä valkoinen leivälle ja leipomotuotteille.

PE 500 muovissa on kohtalainen kulutuskestävyys, joten normaalissa kotikäytössä se on hyvinkin pitkäikäinen tuote. Suosituimmat leikkuulautojen vahvuudet ovat 10-20mm ja vahvuuden valintaan vaikuttaa usein leikkuulaudan koko.

kalan fileerausalusta

Leikkuulauta fileerauskäytössä.

Monesti puhutaan, että muovinen leikkuulauta on bakteeripesä sen naarmuuntuessa. Kulunut leikkuulauta kehotetaan heittämään pois ja ostamaan uusi tilalle. En käy kiistämään, etteikö näin olisi, mutta pois ei muuten hyvälaatuista leikkuulautaa kuitenkaan heti kannata heittää. Muovista leikkuulautaa voi nimittäin myös huoltaa. Pinnan kuluessa leikkuulauta voidaan plaanata ts. ohentaa niin, että naarmuuntunut pinta saadaan pois. Tämän työvaiheen jälkeen leikkuulaudassa on jälleen uusi ja puhdas työskentelypinta.

CNC-koneistamalla valmistuvat eri muotoiset leikkuulaudan ja leikkuulautojen urat asiakkaan toiveiden mukaan. Verkkokaupastamme löydät lisäksi Tuijan omaa muotoilua olevat silhuetti leikkuulaudat, jotka käyvät mainiosti myös tarjoilualusta käyttöön. Silhuetti leikkuulaudat löytyvät valmiista tuotteista.

Lisätietoja PE 500 muovin väreistä, plaanauksesta ja muotoon koneistuksesta saat lähettämällä meille s-postia osoitteeseen: info(at)muovia.fi.

Kirjoittaja: Marjo Nikola


Pleksistä kestäviä ja laadukkaita kasvihuoneita

Kuvan kasvihuone on tehty 6mm vahvuisesta PMMA:sta.Mikä onkaan ihanampaa kuin kevään saapuminen ja ajatukset omasta puutarhasta. Odotus, että pääset jälleen upottamaan kätesi pehmeään, tuoksuvaan multaan ja istuttamaan kasveja, joiden antimista pääset nauttimaan pitkin kesää, alkaa yhdessä auringon ensisäteiden kanssa. Valitettavan usein tätä auvoista tunnetta varjostaa muisto edellisen kesän epäonnistumisista. Mennyt kesä saattoi olla liian kostea, liian kylmä tai puutarhan tuhosivat etanat tai muut hyönteiset. Tämän ei haluaisi jälleen toistuvan.

Ratkaisu löytyy kasvihuoneesta, joka myös pidentää kasvukautta. Puutarhaharrastaminen on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvässä kasvussa ja selkein innostus on hyötykasvien viljelyssä. Se on osin seurausta siitä, että kiinnostus ruoanlaittoon ja lähiruokaan on myös kasvanut.

Useat kaupat myyvät nykyään valmiita kasvihuoneita. Hyvällä tuurilla näiden koko on juuri tarpeisiin sopiva, mutta valitettavan usein laatu on todella edullisissa vaihtoehdoissa ajateltua heikompi. Jotta hinta on saatu mahdollisimman alhaiseksi, se tehdään usein materiaalien vahvuuksien kustannuksella. On kyseessä sitten polykarbonaatti (PC) tai polykarbonaatti kennolevy, vahvuudeltaan alle 4 mm materiaali on turhan ohutta. Rikkoutuminen ei ole näissä ongelma, koska PC on iskunkestävä, vaan puhutaan tuulen ja talvella lumen aiheuttamista ongelmista. Muovien ja lasin suurin ero on niiden jäykkyydessä, muovi on saman vahvuiseen lasiin verrattuna huomattavasti vetelämpää. Tästä syystä tuulisella paikalla ohut muovi saattaa väristä ja aiheuttaa ääntä. Talvella puolestaan lumikuorma voi painaa ohuen materiaalin irti kiinnikkeistään.

Materiaali vaihtoehdot
Kun tekee päätöksen kasvihuoneen tai terassin rakentamisesta, kannattaa siitä tehdä tukeva ja useamman vuoden kestävä. Materiaali vaihtoehtoja on kolme:

Akryyli (PMMA), eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovi. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi, mutta huomattavasti kevyempi. Tämä materiaali on kova pinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi ja lisäksi tätä pystyy työstämään itse kuviosahalla tai sirkkelillä.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tätä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu. Normaali polykarbonaatti on pehmeä pinnaltaan, joten se naarmuuntuu kohtuullisen helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä.

Polykarbonaatti kennolevy on kustannus edullinen, kevyt sekä iskunkestävä lasitus- ja katemateriaali. Se eristää hyvin lämpöä, on säänkestävä ja täysin valoa läpäisevä, joten se sopii erinomaisesti käytettäväksi kasvihuoneissa. Kennorakenteessa ansioista nämä levyt ovat huomattavasti yllä olevia (PMMA ja PC) jäykempiä.

Polykarbonaatti kennolevyn edut verrattuna lasikatteeseen:

  • parempi lämmöneristävyys, joka pidentää kasvihuoneen käyttöaikaa jopa kuukaudella niin keväästä kuin syksystä
  • ei päästä auringon haitallisia UV-säteitä läpi kuten lasikate
  • kestää lasia paremmin lumikuormaa, joten kattoprofiili voi olla loivempi
  • ei ole yhtä kirkas materiaali kuin lasi, joten kasvien varjostuksen tarve kuumimpaan aikaan on vähäisempi

Mitä materiaalia mihinkin?

Seinät voidaan valmistaa mistä tahansa yllä olevasta materiaalista. Kasvihuoneen/terassin rungon rakenne määrää käytettävän levyn vahvuuden. Mitä suurempi tukiväli, sen paksumpaa levyä tarvitaan. Kennolevyt ovat jäykkiä ja usein seinät tehdään 6mm tai 10 mm materiaalista. Jos puolestaan haluaa seinät täysin läpinäkyviksi, vahvuus tulee olla PMMA:ssa ja PC:ssä vähintään 5 mm riippuen jälleen tukivälistä. 

Katto on edullisin tehdä kennolevystä. Kennorakenteensa ansiosta tukiväli esimerkiksi 16 mm levylle voi olla jopa 900 mm, mikäli katto on vähintään 5° kulmassa. Normaali PMMA ja PC tarvitsevat paljon tiheämmän rakenteen ja silloinkin riski materiaalin väsymiseen (notkahtamiseen) on suuri.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Miten saat mansikantaimet istutettua pieneen tilaan tai näyttävän kukkaistutuksen

Puutarhanhoito on intohimoinen harrastukseni. Talvella tehdyistä lupauksista huolimatta ”hulluus” iskee joka kevät ja löydän itseni ostamassa taimia ja siemeniä. Kesän mittaan kiroan itseäni valtavasta työmäärästä, joita erilaiset istutukset tuovat tulleessaan; jatkuvaa rikkaruohon kitkemistä viikosta toiseen.

Pari vuotta sitten aloin haaveilla mansikkamaasta. Tässä vaiheessa mieheni ystävällisesti muistutti sen tuomasta työmäärästä ja kertoi projektin olevan täysin omani. Tahtotila omiin mansikoihin oli kuitenkin kova, enkä halunnut luovuttaa. Silloin syntyi ajatus kasvikartiosta. Ideana oli saada pieneen, mutta korkeaan tilaan taimille kasvualusta, josta mansikat olisi helppo poimia, pitää se rikkaruoho vapaana ja suojata linnuilta.

Tein tästä kaksi erilaista versiota:

  • Lieriön, jonka kyljissä on reikiä taimille. 
  • Kartion, jonka kolmelle eri tasolle taimet istutetaan.

Mansikoiden hoitaminen ei voi olla enää helpompaa. Iän ikuinen kyykkiminen kasvimaalla on taakse jäänyttä ja nyt voi selkäsuorana poimia kypsät mansikat pari kertaa päivässä.

Käy katsomassa timelapse video mansikoiden istuttamisesta kasvikartioon.

Molemmat, sekä lieriö että kartio käyvät myös kesäkukille. Siitä saa näyttävän näköisen kokonaisuuden esimerkiksi portinpieleen!

Kasvilieriö kesäkukillaKasvilieriö syysistutuksellaKasvilieriö, johon on istutettu mansikantaimia.

Vasemmalla kasvilieriö kesäkukilla, keskellä kasvilieriö syysistutuksella ja oikealla kasvilieriö, johon on istutettu mansikantaimia.

Kasvikartion osat, jossa kaikki materiaalit ovat iskun ja pakkasen kestäviä muoveja. Kartion ympyräkehikot ovat PE300 muovia (halkaisijat 620mm, 460mm ja 280mm), alusastia/pohja on ABS muovia (780mm x 780mm).

Kasvikartion osat, jossa kaikki materiaalit ovat iskun ja pakkasen kestäviä muoveja. Kartion ympyräkehikot ovat PE300 muovia (halkaisijat 620mm, 460mm ja 280mm), alusastia/pohja on ABS muovia (780mm x 780mm).

Pohja ja suurin/alin kartio, jonne voi laittaa keskelle vaikka ämpärin, jotta multaa tarvitsee vähemmän.Alimpaan kartioon on laitettu jo mansikan taimet ja seuraava, keskimmäinen kartio laitettu paikoilleen.

Vasemmalla: Pohja ja suurin/alin kartio, jonne voi laittaa keskelle vaikka ämpärin, jotta multaa tarvitsee vähemmän.
Oikealla: Alimpaan kartioon on laitettu jo mansikan taimet ja seuraava, keskimmäinen kartio laitettu paikoilleen.

Kasvikartio, jossa kaikki kolme kartiota ja mansikantaimet.Rastasverkko paikoillaan.

Vasemmalla kasvikartio, jossa kaikki kolme kartiota ja mansikantaimet, oikealla rastasverkko paikoillaan.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Kirkkaan pleksin valinta - Mitä materiaalia ja vahvuutta mihinkin? - Miten niitä voi työstää?

Kirkkaita muoveja on useampia tyyppejä ja usein kysytään, mitä materiaalia mihinkin käyttökohteeseen tulisi laittaa? Toinen paljon kysymyksiä herättävä asia on materiaalin vahvuus.


Veneen tuulilasi kirkas pleksi eli akryyli (PMMA)Akryyli (PMMA) eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Tämä materiaali on kovapinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi. Akryylin käyttökohteita ovat mm. terassin lasitukset, valaisinten suojat, leikkimökin ikkunat, keittiön välitilat, veneen tuulilasit jne.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, joka on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tästä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu.

Normaali polykarbonaatti naarmuuntuu kohtuullisen helposti eli se on pehmeä pinnaltaan eikä se kestä kovia kemikaaleja.
Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa tyokoneen ikkuna, kovapintainen polykarbonaatti (PC)levyn kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla. 
Käyttökohteita polykarbonaatille ovat mm. laitesuojat, työkoneiden lasitukset (mm. metsäkoneet, metsätraktorit, kaivinkoneet), lampunsuojat, varastojen ikkunat, jääkiekkokaukaloiden ”plexit”. 

MATERIAALIN VAHVUUDEN VALINTA

Puhuttaessa muovin jäykkyydestä tulee muistaa, että se on paljon vetelämpää kuin lasi. Tästä syystä muovi ei vastaa jäykkyydeltään saman vahvuista lasia. Ohuita materiaaleja, kuten 2 mm vahvuista PMMA:ta käytetään yleensä taulujen ja julisteiden suojamuoveina. Se on rikkoutumiselle altis varsinkin porattaessa. Tämä vahvuus on todella vetelä ja tarvitsee pääsääntöisesti tuennan ympäriinsä. Ohuet PC:t puolestaan ovat hyvin kestäviä, mutta myöskin hyvin veteliä.

Pääsääntö on, että mitä suurempi on palasen koko, sitä vahvempi sen täytyy olla. Puhuttaessa esim. terassien lasituksesta, joiden korkeus on lähes pari metriä ja leveys lähellä metriä, materiaalin (PMMA) vahvuus kannattaa olla vähintään 5mm. Pienempiin kohteisiin käy ohuemmat. Työkoneiden lasituksiin käytetään PC:tä 6-12 mm, koosta riippuen.

TYÖSTÖ JA KIINNITYS

Molempia materiaaleja pystyy poraamaan ja sahaamaan. PMMA on herkempi lohkeamaan ja vaatii suurempaa varovaisuutta kuin PC. Porattaessa molempiin käyttää terävää puuporan terää tai metalliporan terää.
Molemmat materiaalit pystytään kiinnittämään ruuveilla, mutta reiät pitää tehdä ensin. Reikien pitää olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi on, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Lisäksi ruuvin kannan ja pleksin väliin kannattaa laittaa kumiprikka, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen