Rakentaminen

Pleksiä parvekkeiden ja terassien lasituksiin

Nyt olisi hyvä aika tehdä pitkään suunniteltu parvekkeen tai terassin lasitus. Siten siitä voisi nauttia aikaisemmin keväällä ja myöhäisempään syksyllä eikä kalusteita tarvitsisi talvi varastoida?! Lasitetulla terassilla ei tuuli tai sadekaan haittaisi ja lisäksi sinne voisi hankkia terassilämmittimen!

Materiaali vaihtoehdot
Kun tekee päätöksen terassin rakentamisesta, kannattaa siitä tehdä tukeva ja useamman vuoden kestävä. Materiaali vaihtoehtoja on kolme:

Akryyli (PMMA), eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovi. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi, mutta huomattavasti kevyempi. Tämä materiaali on kova pinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi ja lisäksi tätä pystyy työstämään itse kuviosahalla tai sirkkelillä.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tätä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu. Normaali polykarbonaatti on pehmeä pinnaltaan, joten se naarmuuntuu kohtuullisen helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä.

Polykarbonaatti kennolevy on kustannusedullinen, kevyt sekä iskunkestävä lasitus- ja katemateriaali. Se eristää hyvin lämpöä, on säänkestävä ja täysin valoa läpäisevä. Kennorakenteessa ansioista nämä levyt ovat huomattavasti yllä olevia (PMMA ja PC) jäykempiä.

Värivalikoimissa on kirkkaan lisäksi myös opaali (maitolasimainen), pronssi ja savunharmaa. Kaikki ylläolevat materiaalit ovat tasapintaisia ja sen vuoksi helppo pitää puhtaana. Valokate voidaan pestä puutarhaletkulla ja vedellä sekä miedolla saippuavesiliuoksella. Älä hankaa voimakkaasti, jotta kate ei naarmuunnu.

parvekkeen kaide pleksiä

Parvekkeen kaide savunharmaata pleksiä (akryyli, PMMA).

Jos valokate tulee varsinaisen vesikaton jatkeeksi, lumiesteet on hyvä asentaa vesikatolle, jotta lumi ja jää eivät pääse valumaan valokatteen päälle.

Olipa kyseessä sitten polykarbonaatti (PC) tai polykarbonaatti kennolevy, vahvuudeltaan alle 4 mm materiaali on turhan ohutta. Rikkoutuminen ei ole näissä ongelma, koska PC on iskunkestävää, vaan puhutaan tuulen ja talvella lumen aiheuttamista ongelmista. Muovien ja lasin suurin ero on niiden jäykkyydessä, muovi on saman vahvuiseen lasiin verrattuna huomattavasti vetelämpää. Tästä syystä tuulisella paikalla ohut muovi saattaa väristä ja aiheuttaa ääntä. Talvella puolestaan lumikuorma voi painaa ohuen materiaalin irti kiinnikkeistään.

Mitä materiaalia mihinkin?

Seinät voidaan valmistaa mistä tahansa yllä olevasta materiaalista. Terassin rungon rakenne määrää käytettävän levyn vahvuuden. Mitä suurempi tukiväli, sen paksumpaa levyä tarvitaan. Kennolevyt ovat jäykkiä ja usein seinät tehdään 6mm tai 10 mm materiaalista. Jos puolestaan haluaa seinät täysin läpinäkyviksi, vahvuus tulee olla PMMA:ssa ja PC:ssä vähintään 5 mm riippuen jälleen tukivälistä. 

Katto on edullisin tehdä kennolevystä. Kennorakenteensa ansiosta tukiväli esimerkiksi 16 mm levylle voi olla jopa 900 mm, mikäli katto on vähintään 5° kulmassa. Normaali PMMA ja PC tarvitsevat paljon tiheämmän rakenteen ja silloinkin riski materiaalin väsymiseen (notkahtamiseen) on suuri.

HOX! Ulkorakennusten kattomateriaalina voi käyttää valokatetta joko osin tai kokonaan. Silloin valoa saa katon kautta ilman sähköä tai taskulamppua!


Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Kirkkaan pleksin valinta - Mitä materiaalia ja vahvuutta mihinkin? - Miten niitä voi työstää?

Kirkkaita muoveja on useampia tyyppejä ja usein kysytään, mitä materiaalia mihinkin käyttökohteeseen tulisi laittaa? Toinen paljon kysymyksiä herättävä asia on materiaalin vahvuus.


Veneen tuulilasi kirkas pleksi eli akryyli (PMMA)Akryyli (PMMA) eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Tämä materiaali on kovapinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi. Akryylin käyttökohteita ovat mm. terassin lasitukset, valaisinten suojat, leikkimökin ikkunat, keittiön välitilat, veneen tuulilasit jne.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, joka on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tästä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu.

Normaali polykarbonaatti naarmuuntuu kohtuullisen helposti eli se on pehmeä pinnaltaan eikä se kestä kovia kemikaaleja.
Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa tyokoneen ikkuna, kovapintainen polykarbonaatti (PC)levyn kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla. 
Käyttökohteita polykarbonaatille ovat mm. laitesuojat, työkoneiden lasitukset (mm. metsäkoneet, metsätraktorit, kaivinkoneet), lampunsuojat, varastojen ikkunat, jääkiekkokaukaloiden ”plexit”. 

MATERIAALIN VAHVUUDEN VALINTA

Puhuttaessa muovin jäykkyydestä tulee muistaa, että se on paljon vetelämpää kuin lasi. Tästä syystä muovi ei vastaa jäykkyydeltään saman vahvuista lasia. Ohuita materiaaleja, kuten 2 mm vahvuista PMMA:ta käytetään yleensä taulujen ja julisteiden suojamuoveina. Se on rikkoutumiselle altis varsinkin porattaessa. Tämä vahvuus on todella vetelä ja tarvitsee pääsääntöisesti tuennan ympäriinsä. Ohuet PC:t puolestaan ovat hyvin kestäviä, mutta myöskin hyvin veteliä.

Pääsääntö on, että mitä suurempi on palasen koko, sitä vahvempi sen täytyy olla. Puhuttaessa esim. terassien lasituksesta, joiden korkeus on lähes pari metriä ja leveys lähellä metriä, materiaalin (PMMA) vahvuus kannattaa olla vähintään 5mm. Pienempiin kohteisiin käy ohuemmat. Työkoneiden lasituksiin käytetään PC:tä 6-12 mm, koosta riippuen.

TYÖSTÖ JA KIINNITYS

Molempia materiaaleja pystyy poraamaan ja sahaamaan. PMMA on herkempi lohkeamaan ja vaatii suurempaa varovaisuutta kuin PC. Porattaessa molempiin käyttää terävää puuporan terää tai metalliporan terää.
Molemmat materiaalit pystytään kiinnittämään ruuveilla, mutta reiät pitää tehdä ensin. Reikien pitää olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi on, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Lisäksi ruuvin kannan ja pleksin väliin kannattaa laittaa kumiprikka, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen