Pleksistä kestäviä ja laadukkaita kasvihuoneita

Kuvan kasvihuone on tehty 6mm vahvuisesta PMMA:sta.Mikä onkaan ihanampaa kuin kevään saapuminen ja ajatukset omasta puutarhasta. Odotus, että pääset jälleen upottamaan kätesi pehmeään, tuoksuvaan multaan ja istuttamaan kasveja, joiden antimista pääset nauttimaan pitkin kesää, alkaa yhdessä auringon ensisäteiden kanssa. Valitettavan usein tätä auvoista tunnetta varjostaa muisto edellisen kesän epäonnistumisista. Mennyt kesä saattoi olla liian kostea, liian kylmä tai puutarhan tuhosivat etanat tai muut hyönteiset. Tämän ei haluaisi jälleen toistuvan.

Ratkaisu löytyy kasvihuoneesta, joka myös pidentää kasvukautta. Puutarhaharrastaminen on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvässä kasvussa ja selkein innostus on hyötykasvien viljelyssä. Se on osin seurausta siitä, että kiinnostus ruoanlaittoon ja lähiruokaan on myös kasvanut.

Useat kaupat myyvät nykyään valmiita kasvihuoneita. Hyvällä tuurilla näiden koko on juuri tarpeisiin sopiva, mutta valitettavan usein laatu on todella edullisissa vaihtoehdoissa ajateltua heikompi. Jotta hinta on saatu mahdollisimman alhaiseksi, se tehdään usein materiaalien vahvuuksien kustannuksella. On kyseessä sitten polykarbonaatti (PC) tai polykarbonaatti kennolevy, vahvuudeltaan alle 4 mm materiaali on turhan ohutta. Rikkoutuminen ei ole näissä ongelma, koska PC on iskunkestävä, vaan puhutaan tuulen ja talvella lumen aiheuttamista ongelmista. Muovien ja lasin suurin ero on niiden jäykkyydessä, muovi on saman vahvuiseen lasiin verrattuna huomattavasti vetelämpää. Tästä syystä tuulisella paikalla ohut muovi saattaa väristä ja aiheuttaa ääntä. Talvella puolestaan lumikuorma voi painaa ohuen materiaalin irti kiinnikkeistään.

Materiaali vaihtoehdot
Kun tekee päätöksen kasvihuoneen tai terassin rakentamisesta, kannattaa siitä tehdä tukeva ja useamman vuoden kestävä. Materiaali vaihtoehtoja on kolme:

Akryyli (PMMA), eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovi. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi, mutta huomattavasti kevyempi. Tämä materiaali on kova pinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi ja lisäksi tätä pystyy työstämään itse kuviosahalla tai sirkkelillä.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tätä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu. Normaali polykarbonaatti on pehmeä pinnaltaan, joten se naarmuuntuu kohtuullisen helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä.

Polykarbonaatti kennolevy on kustannus edullinen, kevyt sekä iskunkestävä lasitus- ja katemateriaali. Se eristää hyvin lämpöä, on säänkestävä ja täysin valoa läpäisevä, joten se sopii erinomaisesti käytettäväksi kasvihuoneissa. Kennorakenteessa ansioista nämä levyt ovat huomattavasti yllä olevia (PMMA ja PC) jäykempiä.

Polykarbonaatti kennolevyn edut verrattuna lasikatteeseen:

  • parempi lämmöneristävyys, joka pidentää kasvihuoneen käyttöaikaa jopa kuukaudella niin keväästä kuin syksystä
  • ei päästä auringon haitallisia UV-säteitä läpi kuten lasikate
  • kestää lasia paremmin lumikuormaa, joten kattoprofiili voi olla loivempi
  • ei ole yhtä kirkas materiaali kuin lasi, joten kasvien varjostuksen tarve kuumimpaan aikaan on vähäisempi

Mitä materiaalia mihinkin?

Seinät voidaan valmistaa mistä tahansa yllä olevasta materiaalista. Kasvihuoneen/terassin rungon rakenne määrää käytettävän levyn vahvuuden. Mitä suurempi tukiväli, sen paksumpaa levyä tarvitaan. Kennolevyt ovat jäykkiä ja usein seinät tehdään 6mm tai 10 mm materiaalista. Jos puolestaan haluaa seinät täysin läpinäkyviksi, vahvuus tulee olla PMMA:ssa ja PC:ssä vähintään 5 mm riippuen jälleen tukivälistä. 

Katto on edullisin tehdä kennolevystä. Kennorakenteensa ansiosta tukiväli esimerkiksi 16 mm levylle voi olla jopa 900 mm, mikäli katto on vähintään 5° kulmassa. Normaali PMMA ja PC tarvitsevat paljon tiheämmän rakenteen ja silloinkin riski materiaalin väsymiseen (notkahtamiseen) on suuri.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Jaa: