Kodin sisustus

Kirkkaan pleksin valinta - Mitä materiaalia ja vahvuutta mihinkin? - Miten niitä voi työstää?

Kirkkaita muoveja on useampia tyyppejä ja usein kysytään, mitä materiaalia mihinkin käyttökohteeseen tulisi laittaa? Toinen paljon kysymyksiä herättävä asia on materiaalin vahvuus.


Veneen tuulilasi kirkas pleksi eli akryyli (PMMA)Akryyli (PMMA) eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Tämä materiaali on kovapinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi. Akryylin käyttökohteita ovat mm. terassin lasitukset, valaisinten suojat, leikkimökin ikkunat, keittiön välitilat, veneen tuulilasit jne.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, joka on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tästä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu.

Normaali polykarbonaatti naarmuuntuu kohtuullisen helposti eli se on pehmeä pinnaltaan eikä se kestä kovia kemikaaleja.
Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa tyokoneen ikkuna, kovapintainen polykarbonaatti (PC)levyn kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla. 
Käyttökohteita polykarbonaatille ovat mm. laitesuojat, työkoneiden lasitukset (mm. metsäkoneet, metsätraktorit, kaivinkoneet), lampunsuojat, varastojen ikkunat, jääkiekkokaukaloiden ”plexit”. 

MATERIAALIN VAHVUUDEN VALINTA

Puhuttaessa muovin jäykkyydestä tulee muistaa, että se on paljon vetelämpää kuin lasi. Tästä syystä muovi ei vastaa jäykkyydeltään saman vahvuista lasia. Ohuita materiaaleja, kuten 2 mm vahvuista PMMA:ta käytetään yleensä taulujen ja julisteiden suojamuoveina. Se on rikkoutumiselle altis varsinkin porattaessa. Tämä vahvuus on todella vetelä ja tarvitsee pääsääntöisesti tuennan ympäriinsä. Ohuet PC:t puolestaan ovat hyvin kestäviä, mutta myöskin hyvin veteliä.

Pääsääntö on, että mitä suurempi on palasen koko, sitä vahvempi sen täytyy olla. Puhuttaessa esim. terassien lasituksesta, joiden korkeus on lähes pari metriä ja leveys lähellä metriä, materiaalin (PMMA) vahvuus kannattaa olla vähintään 5mm. Pienempiin kohteisiin käy ohuemmat. Työkoneiden lasituksiin käytetään PC:tä 6-12 mm, koosta riippuen.

TYÖSTÖ JA KIINNITYS

Molempia materiaaleja pystyy poraamaan ja sahaamaan. PMMA on herkempi lohkeamaan ja vaatii suurempaa varovaisuutta kuin PC. Porattaessa molempiin käyttää terävää puuporan terää tai metalliporan terää.
Molemmat materiaalit pystytään kiinnittämään ruuveilla, mutta reiät pitää tehdä ensin. Reikien pitää olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi on, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Lisäksi ruuvin kannan ja pleksin väliin kannattaa laittaa kumiprikka, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Keittiön remontti ja välitilat

Meidän kauan odotettu ja hyvin suunniteltu keittiöremontti saatiin vihdoin päätökseen! Keittiö koki täydellisen muodon muutoksen (alla kuva vanhasta keittiöstä).

keittio ennen

Alkuperäisen suunnitelman pohjaratkaisusta teki Sofia Mikkonen, Micco Deco Oy:stä. Projektin edetessä pohjaratkaisu pysyi suurinpiirtein samana, mutta kalusteratkaisut muuttuivat hieman. Kalustesuunnitelman teki Pirjo Honkikangas Topi-myymälästä, Oulusta

mallipiirros  keittio nyt

Olen täysin rakastunut uuteen keittiöömme, kalusteet (varsinkin aamiaiskaappi!!) sekä tilaratkaisut ovat käytännöllisiä ja upeat pintamateriaalit viimeistelevät keittiön.

Keittiön välitilaa meillä ei ole paljoa ja siihen mietittiin sopivaa ratkaisua. Kaakeleita en halunnut saumojen vuoksi ja Muovia.fi verkkokaupassa pääsin tutustumaan muovin moniin mahdollisuuksiin.  Huomasin, että välitilaa voi ja kannattaa käyttää myös sisustuselementtinä, jota vaihtelemalla voi muuttaa huoneen tai tilan tyyliä helposti! 

välitila  välitila 2

Laitoimme välitilaan maalatun seinän päälle kirkkaan pleksin (yllä olevat kuvat) eli akryylin (PMMA), joka kiinnitettiin reunoista silikonilla (samalla se tietysti estää roiskeiden pääsemistä maalipinnalle). Silikonit (ja pistokkeen) poistamalla voin välillä saada suurenkin muutoksen aikaiseksi vaihtamalla levyn värilliseksi esim. punaiseksi (kuten alla olevassa kuvassa). Todennäköisesti meidän seuraava välitilalevy on kuitenkin opaali (ns. maitolasin värinen), koska vetimissä on myös tuota opaalia muovia.

punainen välitila

Akryylia voi myös maalata tai siihen voi painattaa valokuvan, siihen voi sorvata kuvion, jonka saa upeasti valon avulla esille.  Lisäksi sitä voi käyttää esim. muistitauluna (kun käyttää vesiliukoista tussia, niin kirjoitukset voi pyyhkiä pois)!! Mahdollisuuksia on monia – tarvitaan vain kekseliäisyyttä.

Muovia.fi tekee yhteistyötä Oulun Topi myymälän kanssa ja siellä on mallikeittiöön laitettu painetulla kuvalla oleva akryylilevy. Painetussa levyssä on kuva herkullisen näköisistä hedelmistä ja se on laitettu esille niin sanottuun aamiaiskaappiin (kuva alla).

aamiaiskaappi

Lisäksi heillä on esillä kaksipuoleinen kirkas levy, jossa toinen puoli on matta ja toinen kirkas. Kuvissa eron huomaa siitä, että kirkas puoli heijastaa pöydällä olevat tavarat (vasen kuva), kun taas matta pinta ei heijasta niitä. Meidän omassa keittiössä huomaa todella selvästi miten tuo kirkas levy (samoin kuin lasi) peilaa tasolla olevat tavarat.

kirkas puoli  matta puoli

Vuosi on vaihtunut ja monissa kodeissa kaivataan uuteen vuoteen jotain uutta sisustusta piristämään. Mitä jos vaihtaisit keittiön tai kodinhoitohuoneen välitilaan akryylilevyn…

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Pirjo Bovellán