Blogi

PE 500 on leikkuulautamuovi

PE 500 muovin kysyntä kasvaa keväällä ja jatkuu myöhälle syksyyn. Yksi muovin suosituimmista käyttökohteista kesää lähestyttäessä on kalan perkaus-/ fileerauslauta. Mittatilauskaupan puolelta on mahdollista tilata haluamansa kokoinen leikkuulauta, johon mahtuu tarvittaessa vaikkapa metrin mittainen hauki.

PE 500 eli polyeteenimuovi on elintarvikekelpoinen ja yleisesti leikkuulaudoissa käytetty materiaali, jota käytetään mm. ammattilaiskeittiöissä. Muovisen leikkuulaudan ehdoton etu puiseen lautaan verrattuna on sen helppohoitoisuus. Se on kätevä pestä puhtaaksi astianpesukoneessa, missä lämpötila tehostaa sen puhdistumista. Evira ohjeistaa käyttämään ruoanlaitossa muovisia leikkuulautoja siten, että kullekin elintarvikeryhmälle olisi oma leikkuualustansa. Puiset laudat soveltuvat parhaiten kuiville elintarvikkeille kuten esim. leivälle, kun taas elintarviketeollisuudessa käytetään yksinomaan muovisia leikkuulautoja helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsiteltäessä.

mittatilaus leikkuulauta hirviporukallaleikkuulaudan pesu

Suuren leikkuulaudan pesu onnistuu nopeasti ja helposti käsinkin.                                                                                                         Syksyllä leikkuulaudat käyvät kaupaksi hirvenmetsästys porukoille lihan paloitteluun.

Natural eli luonnonvalkoinen on standardi väri leikkuulaudoissa, mutta myös värillisille levyille – musta, vihreä, punainen, keltainen, sininen ja ruskea – on jonkin verran kysyntää. Erityisesti suurkeittiöissä leikkuulautojen väreillä on suuri merkitys – jokaiselle tuoteryhmälle on ennakkoon sovittu oma värinsä. Pieniä eroja voi värikoodauksien kohdalla olla, mutta yleisin jako lienee, että sininen lauta kalalle, punainen lihalle, keltainen kanalle, vihreä vihanneksille/kasviksille sekä valkoinen leivälle ja leipomotuotteille.

PE 500 muovissa on kohtalainen kulutuskestävyys, joten normaalissa kotikäytössä se on hyvinkin pitkäikäinen tuote. Suosituimmat leikkuulautojen vahvuudet ovat 10-20mm ja vahvuuden valintaan vaikuttaa usein leikkuulaudan koko.

kalan fileerausalusta

Leikkuulauta fileerauskäytössä.

Monesti puhutaan, että muovinen leikkuulauta on bakteeripesä sen naarmuuntuessa. Kulunut leikkuulauta kehotetaan heittämään pois ja ostamaan uusi tilalle. En käy kiistämään, etteikö näin olisi, mutta pois ei muuten hyvälaatuista leikkuulautaa kuitenkaan heti kannata heittää. Muovista leikkuulautaa voi nimittäin myös huoltaa. Pinnan kuluessa leikkuulauta voidaan plaanata ts. ohentaa niin, että naarmuuntunut pinta saadaan pois. Tämän työvaiheen jälkeen leikkuulaudassa on jälleen uusi ja puhdas työskentelypinta.

CNC-koneistamalla valmistuvat eri muotoiset leikkuulaudan ja leikkuulautojen urat asiakkaan toiveiden mukaan. Verkkokaupastamme löydät lisäksi Tuijan omaa muotoilua olevat silhuetti leikkuulaudat, jotka käyvät mainiosti myös tarjoilualusta käyttöön. Silhuetti leikkuulaudat löytyvät valmiista tuotteista.

Lisätietoja PE 500 muovin väreistä, plaanauksesta ja muotoon koneistuksesta saat lähettämällä meille s-postia osoitteeseen: info(at)muovia.fi.

Kirjoittaja: Marjo Nikola


Pleksiä parvekkeiden ja terassien lasituksiin

Nyt olisi hyvä aika tehdä pitkään suunniteltu parvekkeen tai terassin lasitus. Siten siitä voisi nauttia aikaisemmin keväällä ja myöhäisempään syksyllä eikä kalusteita tarvitsisi talvi varastoida?! Lasitetulla terassilla ei tuuli tai sadekaan haittaisi ja lisäksi sinne voisi hankkia terassilämmittimen!

Materiaali vaihtoehdot
Kun tekee päätöksen terassin rakentamisesta, kannattaa siitä tehdä tukeva ja useamman vuoden kestävä. Materiaali vaihtoehtoja on kolme:

Akryyli (PMMA), eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovi. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi, mutta huomattavasti kevyempi. Tämä materiaali on kova pinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi ja lisäksi tätä pystyy työstämään itse kuviosahalla tai sirkkelillä.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tätä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu. Normaali polykarbonaatti on pehmeä pinnaltaan, joten se naarmuuntuu kohtuullisen helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä.

Polykarbonaatti kennolevy on kustannusedullinen, kevyt sekä iskunkestävä lasitus- ja katemateriaali. Se eristää hyvin lämpöä, on säänkestävä ja täysin valoa läpäisevä. Kennorakenteessa ansioista nämä levyt ovat huomattavasti yllä olevia (PMMA ja PC) jäykempiä.

Värivalikoimissa on kirkkaan lisäksi myös opaali (maitolasimainen), pronssi ja savunharmaa. Kaikki ylläolevat materiaalit ovat tasapintaisia ja sen vuoksi helppo pitää puhtaana. Valokate voidaan pestä puutarhaletkulla ja vedellä sekä miedolla saippuavesiliuoksella. Älä hankaa voimakkaasti, jotta kate ei naarmuunnu.

parvekkeen kaide pleksiä

Parvekkeen kaide savunharmaata pleksiä (akryyli, PMMA).

Jos valokate tulee varsinaisen vesikaton jatkeeksi, lumiesteet on hyvä asentaa vesikatolle, jotta lumi ja jää eivät pääse valumaan valokatteen päälle.

Olipa kyseessä sitten polykarbonaatti (PC) tai polykarbonaatti kennolevy, vahvuudeltaan alle 4 mm materiaali on turhan ohutta. Rikkoutuminen ei ole näissä ongelma, koska PC on iskunkestävää, vaan puhutaan tuulen ja talvella lumen aiheuttamista ongelmista. Muovien ja lasin suurin ero on niiden jäykkyydessä, muovi on saman vahvuiseen lasiin verrattuna huomattavasti vetelämpää. Tästä syystä tuulisella paikalla ohut muovi saattaa väristä ja aiheuttaa ääntä. Talvella puolestaan lumikuorma voi painaa ohuen materiaalin irti kiinnikkeistään.

Mitä materiaalia mihinkin?

Seinät voidaan valmistaa mistä tahansa yllä olevasta materiaalista. Terassin rungon rakenne määrää käytettävän levyn vahvuuden. Mitä suurempi tukiväli, sen paksumpaa levyä tarvitaan. Kennolevyt ovat jäykkiä ja usein seinät tehdään 6mm tai 10 mm materiaalista. Jos puolestaan haluaa seinät täysin läpinäkyviksi, vahvuus tulee olla PMMA:ssa ja PC:ssä vähintään 5 mm riippuen jälleen tukivälistä. 

Katto on edullisin tehdä kennolevystä. Kennorakenteensa ansiosta tukiväli esimerkiksi 16 mm levylle voi olla jopa 900 mm, mikäli katto on vähintään 5° kulmassa. Normaali PMMA ja PC tarvitsevat paljon tiheämmän rakenteen ja silloinkin riski materiaalin väsymiseen (notkahtamiseen) on suuri.

HOX! Ulkorakennusten kattomateriaalina voi käyttää valokatetta joko osin tai kokonaan. Silloin valoa saa katon kautta ilman sähköä tai taskulamppua!


Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Pleksistä kestäviä ja laadukkaita kasvihuoneita

Kuvan kasvihuone on tehty 6mm vahvuisesta PMMA:sta.Mikä onkaan ihanampaa kuin kevään saapuminen ja ajatukset omasta puutarhasta. Odotus, että pääset jälleen upottamaan kätesi pehmeään, tuoksuvaan multaan ja istuttamaan kasveja, joiden antimista pääset nauttimaan pitkin kesää, alkaa yhdessä auringon ensisäteiden kanssa. Valitettavan usein tätä auvoista tunnetta varjostaa muisto edellisen kesän epäonnistumisista. Mennyt kesä saattoi olla liian kostea, liian kylmä tai puutarhan tuhosivat etanat tai muut hyönteiset. Tämän ei haluaisi jälleen toistuvan.

Ratkaisu löytyy kasvihuoneesta, joka myös pidentää kasvukautta. Puutarhaharrastaminen on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana selvässä kasvussa ja selkein innostus on hyötykasvien viljelyssä. Se on osin seurausta siitä, että kiinnostus ruoanlaittoon ja lähiruokaan on myös kasvanut.

Useat kaupat myyvät nykyään valmiita kasvihuoneita. Hyvällä tuurilla näiden koko on juuri tarpeisiin sopiva, mutta valitettavan usein laatu on todella edullisissa vaihtoehdoissa ajateltua heikompi. Jotta hinta on saatu mahdollisimman alhaiseksi, se tehdään usein materiaalien vahvuuksien kustannuksella. On kyseessä sitten polykarbonaatti (PC) tai polykarbonaatti kennolevy, vahvuudeltaan alle 4 mm materiaali on turhan ohutta. Rikkoutuminen ei ole näissä ongelma, koska PC on iskunkestävä, vaan puhutaan tuulen ja talvella lumen aiheuttamista ongelmista. Muovien ja lasin suurin ero on niiden jäykkyydessä, muovi on saman vahvuiseen lasiin verrattuna huomattavasti vetelämpää. Tästä syystä tuulisella paikalla ohut muovi saattaa väristä ja aiheuttaa ääntä. Talvella puolestaan lumikuorma voi painaa ohuen materiaalin irti kiinnikkeistään.

Materiaali vaihtoehdot
Kun tekee päätöksen kasvihuoneen tai terassin rakentamisesta, kannattaa siitä tehdä tukeva ja useamman vuoden kestävä. Materiaali vaihtoehtoja on kolme:

Akryyli (PMMA), eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovi. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi, mutta huomattavasti kevyempi. Tämä materiaali on kova pinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi ja lisäksi tätä pystyy työstämään itse kuviosahalla tai sirkkelillä.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, jota on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tätä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu. Normaali polykarbonaatti on pehmeä pinnaltaan, joten se naarmuuntuu kohtuullisen helposti. Se ei myöskään kestä kovia kemikaaleja. Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa levyn kemikaalien kestävyyttä.

Polykarbonaatti kennolevy on kustannus edullinen, kevyt sekä iskunkestävä lasitus- ja katemateriaali. Se eristää hyvin lämpöä, on säänkestävä ja täysin valoa läpäisevä, joten se sopii erinomaisesti käytettäväksi kasvihuoneissa. Kennorakenteessa ansioista nämä levyt ovat huomattavasti yllä olevia (PMMA ja PC) jäykempiä.

Polykarbonaatti kennolevyn edut verrattuna lasikatteeseen:

 • parempi lämmöneristävyys, joka pidentää kasvihuoneen käyttöaikaa jopa kuukaudella niin keväästä kuin syksystä
 • ei päästä auringon haitallisia UV-säteitä läpi kuten lasikate
 • kestää lasia paremmin lumikuormaa, joten kattoprofiili voi olla loivempi
 • ei ole yhtä kirkas materiaali kuin lasi, joten kasvien varjostuksen tarve kuumimpaan aikaan on vähäisempi

Mitä materiaalia mihinkin?

Seinät voidaan valmistaa mistä tahansa yllä olevasta materiaalista. Kasvihuoneen/terassin rungon rakenne määrää käytettävän levyn vahvuuden. Mitä suurempi tukiväli, sen paksumpaa levyä tarvitaan. Kennolevyt ovat jäykkiä ja usein seinät tehdään 6mm tai 10 mm materiaalista. Jos puolestaan haluaa seinät täysin läpinäkyviksi, vahvuus tulee olla PMMA:ssa ja PC:ssä vähintään 5 mm riippuen jälleen tukivälistä. 

Katto on edullisin tehdä kennolevystä. Kennorakenteensa ansiosta tukiväli esimerkiksi 16 mm levylle voi olla jopa 900 mm, mikäli katto on vähintään 5° kulmassa. Normaali PMMA ja PC tarvitsevat paljon tiheämmän rakenteen ja silloinkin riski materiaalin väsymiseen (notkahtamiseen) on suuri.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Miten saat mansikantaimet istutettua pieneen tilaan tai näyttävän kukkaistutuksen

Puutarhanhoito on intohimoinen harrastukseni. Talvella tehdyistä lupauksista huolimatta ”hulluus” iskee joka kevät ja löydän itseni ostamassa taimia ja siemeniä. Kesän mittaan kiroan itseäni valtavasta työmäärästä, joita erilaiset istutukset tuovat tulleessaan; jatkuvaa rikkaruohon kitkemistä viikosta toiseen.

Pari vuotta sitten aloin haaveilla mansikkamaasta. Tässä vaiheessa mieheni ystävällisesti muistutti sen tuomasta työmäärästä ja kertoi projektin olevan täysin omani. Tahtotila omiin mansikoihin oli kuitenkin kova, enkä halunnut luovuttaa. Silloin syntyi ajatus kasvikartiosta. Ideana oli saada pieneen, mutta korkeaan tilaan taimille kasvualusta, josta mansikat olisi helppo poimia, pitää se rikkaruoho vapaana ja suojata linnuilta.

Tein tästä kaksi erilaista versiota:

 • Lieriön, jonka kyljissä on reikiä taimille. 
 • Kartion, jonka kolmelle eri tasolle taimet istutetaan.

Mansikoiden hoitaminen ei voi olla enää helpompaa. Iän ikuinen kyykkiminen kasvimaalla on taakse jäänyttä ja nyt voi selkäsuorana poimia kypsät mansikat pari kertaa päivässä.

Käy katsomassa timelapse video mansikoiden istuttamisesta kasvikartioon.

Molemmat, sekä lieriö että kartio käyvät myös kesäkukille. Siitä saa näyttävän näköisen kokonaisuuden esimerkiksi portinpieleen!

Kasvilieriö kesäkukillaKasvilieriö syysistutuksellaKasvilieriö, johon on istutettu mansikantaimia.

Vasemmalla kasvilieriö kesäkukilla, keskellä kasvilieriö syysistutuksella ja oikealla kasvilieriö, johon on istutettu mansikantaimia.

Kasvikartion osat, jossa kaikki materiaalit ovat iskun ja pakkasen kestäviä muoveja. Kartion ympyräkehikot ovat PE300 muovia (halkaisijat 620mm, 460mm ja 280mm), alusastia/pohja on ABS muovia (780mm x 780mm).

Kasvikartion osat, jossa kaikki materiaalit ovat iskun ja pakkasen kestäviä muoveja. Kartion ympyräkehikot ovat PE300 muovia (halkaisijat 620mm, 460mm ja 280mm), alusastia/pohja on ABS muovia (780mm x 780mm).

Pohja ja suurin/alin kartio, jonne voi laittaa keskelle vaikka ämpärin, jotta multaa tarvitsee vähemmän.Alimpaan kartioon on laitettu jo mansikan taimet ja seuraava, keskimmäinen kartio laitettu paikoilleen.

Vasemmalla: Pohja ja suurin/alin kartio, jonne voi laittaa keskelle vaikka ämpärin, jotta multaa tarvitsee vähemmän.
Oikealla: Alimpaan kartioon on laitettu jo mansikan taimet ja seuraava, keskimmäinen kartio laitettu paikoilleen.

Kasvikartio, jossa kaikki kolme kartiota ja mansikantaimet.Rastasverkko paikoillaan.

Vasemmalla kasvikartio, jossa kaikki kolme kartiota ja mansikantaimet, oikealla rastasverkko paikoillaan.

Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Muovia.fi henkilöstön esittely

Muovia.fi verkkokaupassa toimii palakauppa, josta asiakas voi etsiä valmiita paloja, putkia ja tankoja sekä mittatilauspuoli, josta voi tilata muovia omien mittojensa mukaan. Tuotevalikoimaan kuuluu myös valmiita tuotteita mm. leikkuulaudat, kasvikartiot ja moottorikelkkojen tuulilasit.

Tarjoamme laadukasta ja kustannustehokasta muovia sekä ennen kaikkea asiantuntevaa apua oikeanlaisen muovimateriaalin valitsemiseen eri käyttökohteisiin.


Tuija Hahtonen”Mitä teemme paloille joita jää yli tuotannostamme? Miksei paloja voisi tarjota edullisesti jatkojalostukseen?” Tätä mietin lähes kaksikymmentä vuotta työskennellessäni muovituotannossa Aikolonilla, ennen kuin sain rohkeutta perustaa verkkokaupan muovinpaloille. Olen siirtymässä Aikolonilta vähitellen kokonaan Muovia.fi verkkokaupan puolelle jakamaan kokemustani muoveista ja niiden mahdollisuuksista.

Meidän kauttamme tuotannosta yli jääneet palat (jotka ovat siis käyttämättömiä) myydään edullisesti mm. kouluille sekä yksityis- ja yritysasiakkaille. Pystymme myös tarjoamaan laajan osaamisen muovien koneistukseen ja jatkokäsittelyyn.

Muovi, oikein käytettynä, on mitä parhain vaihtoehto moneen kohteeseen.

Tuija, yrittäjä

 

Marjo NikolaMuovia.fi verkkokaupan asiakaspalvelijana kohtaan uusia haasteita päivittäin. Eri muovimateriaalit, niiden käyttökohteet sekä työstömahdollisuudet tulevat minulle aina entistä tutummiksi. Käytännönläheisestä maalaistaustastani ja jo pitkään jatkuneesta kiinnostuksesta eri käsitöitä ja sisustamista kohtaan on myös hyötyä. Muovien maailma on jännittävä, sillä aina löytyy uusia käyttökohteita muoveille. Vain luovuus ja mielikuvitus on kaiken rajana! Minun päämääräni on pitää asiakkaat tyytyväisinä ja osata ohjeistaa heitä oikeissa materiaali valinnoissa.

Olen innokas myös itse kokeilemaan miten muoveja voi työstää kotona askarteluissa. Akryylin työstäminen, maalaaminen ja liimaaminen ovat tulleet tutuiksi ja seuraavana kokeilussa on himmelin tekeminen muoviputkista. Kannattaa siis seurata meidän Insta ja Facebook -tilejä, siellä jaamme mm. kuvia ja videoita askartelusta kiinnostuneille. Lisäksi olemme tehneet valmiita askartelupaketteja, joilla muoviaskartelussa pääsee hyvään alkuun.

Marjo, asiakaspalvelu

 

Pirjo BovellanMuovia.fi on ollut työpaikkani vuoden 2017 alusta lähtien. Ensimmäisenä vuonna tutustuin verkkokaupan ylläpitoon, asiakaspalveluun ja tietysti eri muovilaatuihin. Vuoden 2018 alusta siirryin tekemään markkinointia. Muovia.fi sivun alaosasta löytyy tietoa mm. ajankohtaisista kampanjoista, joita markkinoimme myös somessa, meillä on tällä hetkellä tilit FacebookissaInstagramissa ja Pinterestissä, kannattaa siis seurata meitä somessa. Muovia.fi verkkokaupan asiakkaille lähetetään neljännesvuosittain uutiskirje, johon kootaan tärkeimmät asiat verkkokauppaamme liittyvistä aiheista sekä kirjoitamme myös blogeja muovitietoisuuden lisäämiseksi.

Tähän mennessä parasta tässä työssä on ehdottomasti ollut ilmapiiri ja ihmiset, haastavinta on ollut huomata miten paljon erilaisia muoveja on ja miten laajasti niitä käytetään.

Pirjo, markkinointi

 

Asiakaspalveluun voit ottaa yhteyttä joko chatilla (joka löytyy Muovia.fi sivun oikeasta alareunasta), sähköpostitse osoitteeseen info@muovia.fi tai puhelimella 044-241 5521.
Lisäksi erittäin paljon tietoa löytyy Usein kysytyt kysymykset (UKK) sivultamme.

 

Muovia.fi sivulla olemme myös ohjeistaneet asiakkaitamme siitä, miten homma toimii!

tilausohjeet kuvina

Kirjoittaja: Pirjo Bovellán

Yleistietoa muoveista

erilaisia muovimateriaaleja

Muovit muodostavat kokonaisuudessaan suuren raaka-aineryhmän metallin tavoin ja niiden ominaisuudet poikkeavat huomattavasti toisistaan. Niin sanottuja perusmuoveja (PE, PA, POM, PC, PMMA jne.) on kolmisenkymmentä. Näistä puolestaan valmistetaan eri käyttötarkoituksiin soveltuvia tyyppejä lisäaineiden avulla, jolloin määrä nousee satoihin. Lisäaineita ovat mm. molybdeenisulfidi (MOS2), erilaiset voiteluaineet, hiili- tai lasikuidut, erilaiset stabilisaattorit, väriaineet jne. Nämä lisäävät muovien käyttömahdollisuuksia, mutta samalla vaikeuttavat raaka-aine valintaa.


MUOVIEN OMINAISUUKSIA 

Muovien ominaisuuksia ovat:

 • keveys
 • suuri mekaaninen lujuus
 • pieni kitkakerroin
 • hyvä korroosion kesto
 • hyvä kemikaalien kesto
 • hyvä eristyskyky
 • helppo koneistaa ja muovata
 • kaasujen ja höyryjen läpäisemättömyys tai läpäisevyys
 • palavuus tai palamattomuus 

Huonoja ominaisuuksia ovat lämpötila herkkyys ja viruminen.

MUOVIEN JAKO RYHMIIN

Muovit voidaan jakaa ryhmiin usealla eri tavalla. Tunnetuin jako perustuu fysikaalisiin ominaisuuksiin eli kestomuovit (esim. PE, PP, ABS ja PC) ja kertamuovit (esim. PF ja PUR). 

Valmistajat jakavat muovit käytön mukaan valtamuoveihin (PE, PP, PVC, PET, PS), teknisiin muoveihin (esim. PA, POM ja PTFE) ja erikoismuoveihin (esim. PEEK ja PEI). Jakotapoja on useita lähteestä riippuen.

FYSIKAALINEN JAKO

Kestomuovit

Aine muodostuu pitkistä haarautuneista tai haarautumattomista polymeeriketjuista. Kestomuoveja lämmitettäessä tuote pehmenee muuttuen vähitellen viskoosiseksi nesteeksi ja niiden väliset poikittaiset sekundäärisidokset katkeavat. Tästä syystä kestomuoveja voidaan sulattaa, jähmettää ja muotoilla toistuvasti. 

Kertamuovit

Polymeeriketjut liittyvät toisiinsa sekä pitkittäisten, että poikittaisten sidosten avulla ja tätä kutsutaan ristisilloitumiseksi. Kolmiulotteinen verkkorakenne antaa kertamuoveille hyvän mekaanisen kestävyyden ja lämmön keston. Toisaalta rakenteensa vuoksi ketjuja ei voida irrottaa toisistaan lämmön avulla kuten kestomuoveissa eli se on kerran muovattava muovi, jota ei ilman kemiallisen rakenteen hajoamista voida muovata uudestaan. 

MUOVIEN TUNNISTAMINEN

Suurimmaksi osaksi muovit ovat ulkoisesti hyvin samankaltaisia keskenään ja niiden tunnistaminen voi olla haasteellista. On kuitenkin tapoja millä perusmuovit ja osa teknisistä muoveista voidaan tunnistaa kohtuullisen helposti. Muovien ominaisuudet kuten ulkonäkö, paino, väri, palavuus ja haju auttavat tässä. 


Kestomuovituotteiden valmistusmenetelmät

Muovien valmistusmenetelmiä on useita, niitä ovat mm. ruiskuvalu, suulakepuristus, lämpömuovaus, rotaatiovalu, tyhjiömuovaus ja perinteinen lastuava työstö.


Muovien liitostekniikat

Muovien liitostekniikoissa on suuria materiaalikohtaisia eroja, mutta yleisesti katsottuna niitä pystytään liittämään samoilla menetelmillä kuin metalleja eli liimaamalla, hitsaamalla ja mekaanisesti esimerkiksi ruuveilla.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Kirkkaan pleksin valinta - Mitä materiaalia ja vahvuutta mihinkin? - Miten niitä voi työstää?

Kirkkaita muoveja on useampia tyyppejä ja usein kysytään, mitä materiaalia mihinkin käyttökohteeseen tulisi laittaa? Toinen paljon kysymyksiä herättävä asia on materiaalin vahvuus.


Veneen tuulilasi kirkas pleksi eli akryyli (PMMA)Akryyli (PMMA) eli kansankielessä pleksi, on erittäin monikäyttöinen kirkas muovimateriaali. Sen valonläpäisy (=kirkkaus) on jopa lasiakin suurempi ja se on lasiin verrattuna iskunkestävämpi. Tämä materiaali on kovapinnaltaan, eikä naarmuunnu herkästi. Akryylin käyttökohteita ovat mm. terassin lasitukset, valaisinten suojat, leikkimökin ikkunat, keittiön välitilat, veneen tuulilasit jne.

Polykarbonaatti (PC) on läpinäkyvä, iskunkestävä materiaali, joka on ihanteellinen työstää. Sitä voidaan taivuttaa kylmänä, sahaaminen muotoon on helppoa ja reikien poraus ongelmatonta. Tästä on saatavilla normaali ja kovapintainen laatu.

Normaali polykarbonaatti naarmuuntuu kohtuullisen helposti eli se on pehmeä pinnaltaan eikä se kestä kovia kemikaaleja.
Kovapinnoitettu polykarbonaatti puolestaan kestää esimerkiksi tuulilasin pyyhkimet. Pinnoite tarjoaa hyvän suojan naarmuuntumista vastaan sekä parantaa tyokoneen ikkuna, kovapintainen polykarbonaatti (PC)levyn kemikaalien kestävyyttä. Pinnoite on levyissä molemmilla puolilla. 
Käyttökohteita polykarbonaatille ovat mm. laitesuojat, työkoneiden lasitukset (mm. metsäkoneet, metsätraktorit, kaivinkoneet), lampunsuojat, varastojen ikkunat, jääkiekkokaukaloiden ”plexit”. 

MATERIAALIN VAHVUUDEN VALINTA

Puhuttaessa muovin jäykkyydestä tulee muistaa, että se on paljon vetelämpää kuin lasi. Tästä syystä muovi ei vastaa jäykkyydeltään saman vahvuista lasia. Ohuita materiaaleja, kuten 2 mm vahvuista PMMA:ta käytetään yleensä taulujen ja julisteiden suojamuoveina. Se on rikkoutumiselle altis varsinkin porattaessa. Tämä vahvuus on todella vetelä ja tarvitsee pääsääntöisesti tuennan ympäriinsä. Ohuet PC:t puolestaan ovat hyvin kestäviä, mutta myöskin hyvin veteliä.

Pääsääntö on, että mitä suurempi on palasen koko, sitä vahvempi sen täytyy olla. Puhuttaessa esim. terassien lasituksesta, joiden korkeus on lähes pari metriä ja leveys lähellä metriä, materiaalin (PMMA) vahvuus kannattaa olla vähintään 5mm. Pienempiin kohteisiin käy ohuemmat. Työkoneiden lasituksiin käytetään PC:tä 6-12 mm, koosta riippuen.

TYÖSTÖ JA KIINNITYS

Molempia materiaaleja pystyy poraamaan ja sahaamaan. PMMA on herkempi lohkeamaan ja vaatii suurempaa varovaisuutta kuin PC. Porattaessa molempiin käyttää terävää puuporan terää tai metalliporan terää.
Molemmat materiaalit pystytään kiinnittämään ruuveilla, mutta reiät pitää tehdä ensin. Reikien pitää olla muutaman millin suurempia kuin itse ruuvi on, koska muovit elävät lämpötilojen mukaan. Lisäksi ruuvin kannan ja pleksin väliin kannattaa laittaa kumiprikka, jolloin kiinnitykseen tulee joustoa.

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Tuija Hahtonen

Keittiön remontti ja välitilat

Meidän kauan odotettu ja hyvin suunniteltu keittiöremontti saatiin vihdoin päätökseen! Keittiö koki täydellisen muodon muutoksen (alla kuva vanhasta keittiöstä).

keittio ennen

Alkuperäisen suunnitelman pohjaratkaisusta teki Sofia Mikkonen, Micco Deco Oy:stä. Projektin edetessä pohjaratkaisu pysyi suurinpiirtein samana, mutta kalusteratkaisut muuttuivat hieman. Kalustesuunnitelman teki Pirjo Honkikangas Topi-myymälästä, Oulusta

mallipiirros  keittio nyt

Olen täysin rakastunut uuteen keittiöömme, kalusteet (varsinkin aamiaiskaappi!!) sekä tilaratkaisut ovat käytännöllisiä ja upeat pintamateriaalit viimeistelevät keittiön.

Keittiön välitilaa meillä ei ole paljoa ja siihen mietittiin sopivaa ratkaisua. Kaakeleita en halunnut saumojen vuoksi ja Muovia.fi verkkokaupassa pääsin tutustumaan muovin moniin mahdollisuuksiin.  Huomasin, että välitilaa voi ja kannattaa käyttää myös sisustuselementtinä, jota vaihtelemalla voi muuttaa huoneen tai tilan tyyliä helposti! 

välitila  välitila 2

Laitoimme välitilaan maalatun seinän päälle kirkkaan pleksin (yllä olevat kuvat) eli akryylin (PMMA), joka kiinnitettiin reunoista silikonilla (samalla se tietysti estää roiskeiden pääsemistä maalipinnalle). Silikonit (ja pistokkeen) poistamalla voin välillä saada suurenkin muutoksen aikaiseksi vaihtamalla levyn värilliseksi esim. punaiseksi (kuten alla olevassa kuvassa). Todennäköisesti meidän seuraava välitilalevy on kuitenkin opaali (ns. maitolasin värinen), koska vetimissä on myös tuota opaalia muovia.

punainen välitila

Akryylia voi myös maalata tai siihen voi painattaa valokuvan, siihen voi sorvata kuvion, jonka saa upeasti valon avulla esille.  Lisäksi sitä voi käyttää esim. muistitauluna (kun käyttää vesiliukoista tussia, niin kirjoitukset voi pyyhkiä pois)!! Mahdollisuuksia on monia – tarvitaan vain kekseliäisyyttä.

Muovia.fi tekee yhteistyötä Oulun Topi myymälän kanssa ja siellä on mallikeittiöön laitettu painetulla kuvalla oleva akryylilevy. Painetussa levyssä on kuva herkullisen näköisistä hedelmistä ja se on laitettu esille niin sanottuun aamiaiskaappiin (kuva alla).

aamiaiskaappi

Lisäksi heillä on esillä kaksipuoleinen kirkas levy, jossa toinen puoli on matta ja toinen kirkas. Kuvissa eron huomaa siitä, että kirkas puoli heijastaa pöydällä olevat tavarat (vasen kuva), kun taas matta pinta ei heijasta niitä. Meidän omassa keittiössä huomaa todella selvästi miten tuo kirkas levy (samoin kuin lasi) peilaa tasolla olevat tavarat.

kirkas puoli  matta puoli

Vuosi on vaihtunut ja monissa kodeissa kaivataan uuteen vuoteen jotain uutta sisustusta piristämään. Mitä jos vaihtaisit keittiön tai kodinhoitohuoneen välitilaan akryylilevyn…

Mikäli haluat lisätietoja, lähetä viesti osoitteeseen info@muovia.fi.

Kirjoittaja: Pirjo Bovellán